یکشنبه، مهر ۲۵، ۱۳۸۹

دلمه بادمجان

دلمه ها جزو خوشمزه ترین و ساده ترین و پر خاصیت ترین غذاهای ایرانی هستن و با موادی ارزان قیمت و بسیار مفید تهیه میشن . انواع زیادی هم دارن مثل دلمه بادمجان , فلفل دلمه ای , برگ مو , کلم , کدو , گوجه فرنگی , سیب زمینی و ... ! کلن هر چیزی که داخل میوه یا سبزی خاصی پیچیده بشه یا قرار بگیره رو میشه گفت دلمه . دلمه ای که اینجا آموزش میدم با موادی ارزون قیمت و بسیار خوشمزه و ساده تهیه میشه و ارزش تغذیه ای بسیار بالایی داره و با وجود سادگی , میتونه بعنوان یک غذای با کلاس در مهمانی ها هم قرار بگیره :

مواد لازم برای تهیه دلمه بادمجان :

- بادمجان دلمه ای : برای هر نفر یک عدد متوسط . 
- سبزی دلمه : برای هر شش عدد بادمجان دلمه ای , نیم کیلو .
- گوجه فرنگی : 8 عدد بزرگ .
- پیاز متوسط : یک عدد .
- گوشت چرخ کرده : 100 گرم .
- برنج : یک و نیم لیوان برای شش عدد بادمجان دلمه ای .
- پنیز پیتزا : به مقدار دلخواه .
- ادویه : برگ بو – فلفل سیاه – فلفل قرمز – زیره سبز پودر شده – زردچوبه .
- رب گوجه فرنگی : یک قاشق غذاخوری .

روش تهیه دلمه بادمجان :

بادمجان های دلمه ای نباید خیلی بزرگ باشن و بهتره از سایز متوسط استفاده بشه . ابتدا قسمت سر بادمجان رو میبریم و اونو کناری میذاریم . سپس با وسیله ای که در تصویر میبینین داخل بادمجان رو خالی میکنیم . این وسیله خیلی ساده میتونه داخل هر نوع سیفی جات مخصوص دلمه رو خالی کنه . بجای اون میتونین از قاشق و یا کارد هم استفاده کنید . بعد از اینکه داخل بادمجان ها خالی شد , ظرف بزرگ و گودی رو پر از آب کرده و مقداری نمک بهش اضافه کنین و بادمجان ها رو داخلش بندازین . نمک باعث میشه که گوشت بادمجان نمکی بشه و آب هم باعث میشه که داخل بادمجان ها سیاه نشه . حالا به سراغ مواد داخل دلمه میریم . سبزی دلمه رو کاملن خرد میکنیم که شامل : شوید , جعفری , گشنیز , نعنا , پیازچه , مرزه و ترخان و تره هست . در صورت در اختیار نداشتن مرزه و ترخان , از خشک اونها هم میتونین استفاده کنین و بجای تره هم از تره فرنگی . برنجمون رو نیم ساعت قبل از پخت دلمه شسته و در آب و نمک میخیسونیم . بهتره از برنج خرد شده یا برنج های گرد استفاده بشه ولی میتونین هم از برنج های معمولی هم استفاده کنید . 
( برای دیدن تصویر در اندازه اصلی روی اون کلیک کنید )


سبزیهای خرد شده رو در کاسه ریخته و برنج رو داخل آبکش میریزیم تا آبش کاملن گرفته بشه و سپس به سبزی ها اضافه میکنیم . گوشت رو هم اضافه میکنیم . من مقدار گوشت رو کم نوشتم چون زیاد از گوشت خوشم نمیاد و شما میتونین مقدارش رو بیشتر کنین در صورت تمایل . یک عدد پیاز رو هم داخل مواد رنده میکنیم . من به همراه پیازه به اندازه یک فندق هم زنجبیل تازه رنده میکنم که طعم خیلی خوبی میده . پنیر پیتزا رو هم که بهتره مازرلا باشه رو اضافه میکنیم . پنیر دلبخواه هست و من برای این مقدار 3 قاشق غذا خوری رنده شده اضافه میکنم . سپس ادویه جات رو اضافه کرده و با دست خوب چنگ میزنیم تا همه مواد و ادویه جات با هم خوب مخلوط بشن . مواد رو نیم ساعت در یخچال قرار میدیم . حالا سراغ درست کردن سُس برای پخت دلمه ها میریم .
از یک قابلمه بزرگ استفاده کنین . دلیلش اینه که بخار در داخل قابلمه بزرگ بیشتر تشکیل میشه و به پخت بهتر و سریع تر دلمه ها کمک میکنه ! قابلمه هایی که برای پخت 8 لیوان برنج مناسب هستن , بهتره ولی میتونین از قابلمه های معمولی هم استفاده کنین . گوجه فرنگی ها رو یا رنده کنین و یا از وسط نصف کرده داخل مخلوط کن میریزیم و بصورت پوره در میاریم و داخل قابلمه میریزیم .  یک قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی بهش اضافه میکنیم و مقداری نمک , زردچوبه , فلفل سیاه و دو عدد برگ بو برای عطر دادن هم اضافه میکنیم . دو لیوان هم آب اضافه میکنیم و میذاریم با شعله کم بجوشه . میتونین در آب کمی هم عصاره مرغ حل کنین که خوش خوراک تر میشه . در صورت اضافه کردن عصاره مرغ , نمک رو حذف کنین از سس . مقدار سس باید به اندازه ای باشه که تا نصف قد بادمجان ها رو بپوشونه . طعم دهنده اصلی این غذا هم این سس هست و موقع سرو کردن خیلی خوشمزه ش میکنه . در این فاصله مواد رو از یخچال بیرون میاریم و شروع به پر کردن بادمجان ها میکنیم . میتونین قبل از پر کردن داخل بادمجان ها با نمکدان داخل بادمجان ها کمی نمک بپاشین و با دست پخش کنین تا گوشت بادمجان هم خوش نمک بشه . حالا دلمه ها رو از مواد پر میکنیم . بهتره به اندازه یک تا دو سانتیمتر بالای سر دلمه ها خالی باشه چون وقتی برنج داخل دلمه پخته میشه , پف میکنه و مواد ممکنه بیرون بزنه . وقتی همه دلمه ها پر شدن اونها رو دونه دونه داخل قابلمه و سس که در حال جوشیدن هست قرار میدیم و در دلمه ها رو روشون میذاریم . میتونین روی دلمه ها یک تکه کوچک هم پنیر پیتزا بذارین . حالا در قابلمه رو بسته و با شعله ملایم میذاریم تا بپزن . زمان پخت 40 دقیقه تا یکساعت هست . در یکی از دلمه ها رو باز میکنیم و اگه برنج داخل مواد پخته شده بود , دلمه آماده ست ..
موقع سرو , روی هر دلمه 3 تا 4 قاشق غذا خوری از سس گوجه فرنگی غلیظی که در کف قابلمه وجود داره و حالا ترش و غلیظ و خوشمزه شده استفاده میکنیم . هم رنگ دهنده ست هم مزه خیلی خوبی داره .

** نکته : بعضی ها بادمجان رو کمی تفت میدن و بعد پُر میکنن و بعضی ها هم پیازداغ درست میکنن و گوشت رو با ادویه جات کمی تفت میدن و بعد به سبزی و برنج خام اضافه میکنن . من این کار رو نمیکنم چون سالم تر هست و مواد سرخ نمیشه و تمام عطر و طعم واقعی مواد در داخل دلمه حفظ  میشه و مزه خاصی پیدا میکنه .

هیچ نظری موجود نیست: