چهارشنبه، شهریور ۱۵، ۱۳۹۱

سیر ترشی

 یکی از ترشی های خوشمزه ایرانی و مخصوص شمال کشور , سیر ترشی هست که البته خیلی ها چندان دل خوشی ازش ندارن بخاطر بوی بدی که دهن میگیره و ... ! این ترشی خوشمزه جزو یکی از ساده ترین ترشی های ایرانی به حساب میاد طوریکه درست کردنش شاید نیم ساعت هم طول نکشه . در زیر روش درست کردنش رو آموزش میدم :

مواد لازم :

- سیر خشک بوته ای : به مقدار مورد نیاز .
- سرکه : به مقدار مورد نیاز .
- نمک : به دلخواه .
- شیشه ترشی .

روش تهیه :

به این دلیل مقدار رو ننوشتم چون ترشی درست کردن بستگی به تعداد و حجم شیشه یا شیشه های شما داره . نکته ای که در درست کردن این ترشی و کلن همه ترشیجات باید بهش توجه بشه و متاسفانه رعایت نمیشه این هست که ترشی ها رو بیشتر مردم در دبه های پلاستیکی درست میکنن . بخصوص ترشی هایی که نیاز به خواب طولانی مدت دارن ! این کار اشتباه بزرگی هست چون سرکه پلاستیک رو میخوره و مواد سمی واردش میشه . درسته در کوتاه مدت شاید هیچ اثری نداشته باشه اما میتونه زمینه ساز بیماری هایی مثل سرطان بشه در افراد مستعد !!! پس لطف کنین یا در دبه های شیشه ای ترشی درست کنین یا در خمره های سفالی لعاب دار ! خیلی ها رو دیدم که در خمره های سفالی بدون لعاب ترشی انداختن !! حتمن باید لعاب دار باشه از داخل و بیرون و همچنین بدون ترک !!!

سیر مورد استفاده باید سیر خشک باشه و همینطور بدون جوانه . سیر اگر تازه باشه و پوستش رطوبت داشته باشه خوب نمیشه . وقتی پوست سیر رو لمس میکنین نباید رطوبت و نم داشته باشه و باید پوستش صدای خشک بده و خرد بشه ! همچنین سیر کهنه بعد از مدتی جوانه میزنه و سبز میشه از این نوع سیر هم هرگز استفاده نکنین !!!!!

نخست سیرها رو پاک میکنیم . فقط پوست رویی و خشک دور بوته ها رو میکنیم . بدون اینکه پوست کل بوته کنده بشه مطابق با تصویر . پوست رویی که خودش به سادگی کنده میشه رو میکنیم . و همینطور ته اونها رو اگر برجسته هست با کارد میبریم . ته بوته سیر !

بوته ها رو با دقت توی شیشه میچینیم و سپس نمک و سرکه رو توی ظرفی جدا با هم قاطی کرده و روی سیر ها میریزیم . نمک باید به اندازه کافی باشه اگر نمک ترشی کم باشه , بی مزه میشه !! خوش نمک باید باشه .. به این نکته دقت کنید !! سیر ترشی آماده هست . پس از یک هفته در شیشه ترشی رو باز کنین و اگر به احتمال زیاد سرکه کم شده بود , کمی سرکه اضافه کنین و در ظرف سیر ترشی رو محکم ببندین و در جای تاریک و خنک برای مدت حداقل شش ماه قرار بدین . وقتی که سیر ترشی قهوه ای یا کهربایی رنگ شد , ترشی آماده ست . زودترین زمان رسیدن سیر ترشی شش ماه هست ولی در واقع یک سال نیاز به استراحت و رسیدن کامل داره . سیر ترشی مثل شراب هست که هر چقدر بیشتر بمونه و کهنه تر بشه , همون قدر خاصیتش بیشتر و خوشمزه تر میشه . سیر ترشی هایی هستن که گاهی 20 سال موندن و خیلی خوشمزه هستن ..
بهترین کار اینه که شما چندین شیشه سیر ترشی درست کنین و روی اونها تاریخ بزنین و هر بار که یکی از شیشه ها تموم و خالی میشه , دوباره اونو بار بذارین و برین سراغ مصرف شیشه بعدی . اینطوری همیشه سیر ترشی دارین .

** نکته مهم !! سیرها رو هرگز نشورین ! فقط اگر کثیفی یا جسم خارجی روی پوست اونها هست جدا کنین . سرکه یک اسید قوی هست و هر نوع میکروبی اگر در پوست سیر باشه نابود میکنه و نیاز به شستن نداره . همچنین اگر به سیر ترشی نور بتابه , بعضی قسمت هاش سبز میشن برای همین نیاز به محل کاملن تاریک داره !!

هیچ نظری موجود نیست: