چهارشنبه، مهر ۱۱، ۱۳۸۶

روش پخت لبو

اواخر پاییز و زمستون که میشه , لبو فروش ها دوره می افتن توی کوچه و خیابونها و سر گذرها و بوی خوش لبو که روی چرخ دستی ها به فروش میرسه آدمو شدیدن به هوس می اندازه . ولی مشکل اینه که این لبو ها به شدت کثیف هستن و وزارت بهداشت بارها و بارها اعلام کرده از لبو فروش های دوره گرد خریدن نکنین چون هم از رنگهای خوراکی غیر مجاز استفاده میکنن و هم به شدت آلوده هستن . مخصوصن که اونها لبو ها رو از قبل پوست میکنن و نیم پز میکنن و بعد از سرد شدن با خودشون میارن و دوباره میذارن بپزه و شدیدن از این نظر آلوده هستن . بهترین روش اینه که خودتون لبو رو در منزل بپزین و از خوردنش لذت ببرین . لبو در واقع همون چغندر قند هست و ازش قند درست میکنن و برگهاش رو بجای اسفناج در آش استفاده میکنن و حتا غذای دام هم هست . در خارج از کشور هم ازش ترشی درست میکنن برای تهیه سالاد و اردور . از رنگ زیباش برای رنگین کردن مواد غذایی مثل تهیه شراب یاقوتی و سایر خوراکی ها استفاده میشه و معجون های مقوی ای ازش تهیه میکنن . البته پختن لبو اگه راهش رو بلد نباشین سخته و نتیجه دلخواه رو نمیده . اغلب یا کم رنگ میشه و یا کم شیرین و گاه حتا اصلن نمی پزه و سفت باقی میمونه . در زیر چند راه مختلف پخت لبو رو بهتون یاد میدم :

- روش بازاری :
این روش همون لبوی آب پز هست . در این روش چغندر رو میشورن و پوست میکنن و بعد کف یه قابلمه بزرگ یه سینی یا یه بشقاب غذا خوری , بسته به بزرگی قابلمه , میذارن و لبو ها رو روی اون سینی میچینن . فقط یک ردیف ! دلیلش اینه که لبو ها بطور مستقیم با کف دیگ تماس نداشته باشه و ته نگیزه چون هم بوی بدی پیدا میکنه و هم بد میزه میشه . روی لبو ها آب میریزن طوریکه کمی از قسمت بالایی لبو بیرون از آب بمونه . از نظر اندازه به ازای هر 10 کیلو لبو , نیم کیلو باید شکر اضافه کرد و 2 لیتر آب . با همین معیار شما میتونین شکر رو تخمین بزنین در مقدار کمتر . علت اینه که بعضی از لبو ها شیرین نیستن و شکر باعث نفوذ در داخل لبو و شیرین شدنش میشه . در قابلمه رو بر خلاف تصور با درب قابلمه نباید بست بلکه باید از دم کنی استفاده کرد . اول دمکنی میذارن و بعد درب قابلمه رو می میذارن که بخار پز بشه . در ضمن شکر رو هم باید روی لبو ها پاشید نه داخل آب دیگ ریخته بشه .
در این مدل پخت لبو , سرعت فاسد شدن زیاده و سریع در معرض هوای بیرون الکل ایجاد میکنه و بعد هم کف میکنه و سمی میشه . به همین دلیل باید بلافاصله بعد از پخت , مصرف بشه و مدت خیلی کمی در یخچال نگهش داشت . نهایت 24 ساعت . برای جلوگیری از فاسد شدنش اونو بصورت ترشی در میارن و با همین روش برای تهیه ترشی لبو استفاده میکنن . این ترشی در سالاد استفاده میشه و ترشی ملایم همراه با طعم ملس یعنی ترش و شیرین داره و خیلی مطبوعه و در ضمن باعث میشه که مدتها بشه ازش استفاده کرد و خراب نمیشه .
برای اینکار موقع پخت یک پنجم سرکه و چهار پنجم آب میریزن و میذارن بپزه . یعنی نسبت آب به سرکه مثلن 4 لیوان آب و یک لیوان سرکه هست !

- روش قدیمی :
این روش به لبوی تنوری مرسومه که قدیم ها در ایران مرسوم بود و خیلی خوشمزه میشه . قدیم ها لبو ها رو زیر خاکستر داغ قرار میدادن و به اصطلاح تنوری میکردن مثل سیب زمینی . اما در منزل با استفاده از فر یا کانونشنال میکرویو ( Conventional Microwave ) میشه این کار رو کرد . دقت کنین منظور ماکروفرهای نوری هست نه ماکروویو های معمولی که نمیشه داخلشون فویل گذاشت !!!!
ابتدا چغندر رو با آب شسته و با برس تمیز کنین و با کارد سر و ته چغندر رو بزنین . پوستش رو نمیکنیم . فویل یا ورقه آلومینیومی مناسب با قطر لبو میکنیم و اونو کمی چرب میکنیم با روغن مایع خوراکی . بعد لبو رو بطور کامل توی اون می پیچیم . دقت کنین حتمن باید 2 تا لبو رو با هم بپزین . دومین لبو رو هم به همین شکل آماده کنین و بعد 2 تا لبو رو با هم لای یه ورق فویل کامل بپیچین طوریکه منفذ هوا نداشته باشن . فر رو 180 درجه تنظیم میکنیم و بسته لبو رو میذاریم داخلش . اگه اندازه پرتقال معمولی باشه , 45 دقیقه کافی هست ولی اگه بزرگتر بود , کمی بیشتر . بعد از 45 دقیقه فر رو خاموش میکنیم و پوستش رو غلفتی میکنیم و آماده خوردنه و تمام قند و ویتامین هاش هم حفظ شده .
اگه حالا همین لبوی پخته شده رو رنده کنین و با ماست و عسل مخلوط کنین , یه معجون خیلی عالی و مقوی ازش در میاد که باعث تقویت بدن میشه .

یک نوع سالاد کاهوی خیلی خوشمزه هم باهاش درست میکنن به این صورت که :
کاهو رو خرد میکنن و لبو رو , بیشتر لبوی شیرین نه ترشی , رو خرد و داخل گاهو ها میریزن . لوبیای چیتی رو هم میپزن و سرد که شد , کمی به این سالاد اضافه میکنن و با آب لیمو ترش و کمی نمک سرو میکنن . سالاد خیلی خوشمزه ای میشه .

۲ نظر:

Soldier Nazi گفت...

روش قابلمه هاي زود پز هم مثل روش بازاري است؟
اينكه ميگوييد رديفي باشد منظورتان چيست؟

SHIVA گفت...

نه توی زودپز هم میشه ولی همه کس زودپز ندارن . دریفی باشه یعنی فقط در کف قابلمه لبو ها رو بچینین و دیگه بالای لبو ها دوباره لبو چیده نشه .