سه‌شنبه، اسفند ۲۰، ۱۳۹۲

آموزش سبز کردن سبزه هفت سین

سبز کردن سبزه یکی از هنرهای زنان ایرانی به شمار میاد که با ذوق و شوق و ابتکارات زیاد انجام میشه . برای سبز کردن سبزه , در گذشته فقط گندم رسم بوده . اما به مرور زمان از حبوبات دیگه ای هم برای این منظور استفاده شد مثل عدس و ماش و تخم شاهی یا همون ترتیزک و چمن و ... ! هر کدوم اونها هم زیبایی خاص خودشون رو دارن اما اصیل ترین همه اونها گندمه . اونهایی که در خارج از کشور زندگی میکنن , پیدا کردن گندم براشون مشکله . بخصوص در بعضی کشورها گندم ها اصلن سبز نمیشن و جوانه نمی زنن ! بهترین کار استفاده از عدس یا ماش هست . در زیر روش سبز کردن سبزه عدس رو آموزش میدم :
لوازم مورد نیاز :

- عدس : به مقدار لازم .
- بشقاب گود یا کاسه .
- پارچه متقال یا دستمال آشپزخانه .

روش کار :

** نکته : برای اینکه بهترین نتیجه رو بگیرین و در موقع سال نو , سبزه خوبی داشته باشین , بهتره که دو هفته پیش از نوروز شروع به سبز کردن سبزه بکنین . اگر دیرتر یا زودتر این کار رو بکنین , سبزه هاتون یا به 13 به در نمیرسن و یا اینکه موقع سال نو , خیلی کم پشت و کچلی در میان . برای عدس , دو هفته پیش از نوروز زمان مناسبیه .

ظرف مورد نظرتون رو که میخواهید توی سبزه سبز کنین رو انتخاب کنید . مقداری عدس کف اون ظرف بریزین . دقت کنید که فقط باید به اندازه یک لایه عدس کف ظرف پوشیده شده باشه و اونقدر نباشه که چند لایه عدس روی هم قرار بگیره . برای اینکه عدس ها پف میکنن و زیاد میشن و اگر مقدار عدس زیاد باشه هم از ظرف میزنه بیرون هم خیلی بد ریخت به نظر میاد ! فقط حتمن فقط یک لایه نازک و حتا با فاصله هم شد اشکالی پیش نمیاد !

عدس ها رو توی آب بخیسونین !

** نکته مهم : اگر میخواهین عدس ها زودتر جوانه بزنن , باید جاشون گرم باشه . مثل محیط آشپزخونه . اگر جاشون سرد باشه , جوانه زدن دیرتر انجام میشه و همینطور حتمن حتمن روزی دو بار آب عدس ها رو عوض کنین .


زمانیکه دانه های عدس جوانه زد , یعنی یک جوانه سفید رنگ ازشون زد بیرون , وارد مرحله بعد میشیم . پارچه ای رو که از پیش تهیه کردیم توی یک دیس یا بشقاب سوپ خوری قرار میدیم و سپس عدس ها رو آبکش کرده و روی پارچه میریزیم . سپس با کناره های پارچه روی عدس ها رو میپوشونیم و پارچه رو زیر شیر آب میگیرم تا حسابی خیس بشه . بعد دستمون رو روی پارچه میذاریم و بشقاب رو کج میکنیم تا تمام آب خارج بشه از ظرف . حالا بشقاب عدس ها رو میذاریم کنار تا مرحله جوانه زدن ادامه پیدا کنه . از این مرحله به بعد , روزی یکبار پارچه رو به همین شکل خیس کرده و کل آبش رو میگیرم . دقت کنید اگر آب توی ظرف بمونه , عدس ها میگندن و یا بوی بدی میگیرن ! پس بطور کامل سعی کنید آب رو خالی کنید و فقط پارچه مرطوب باقی بمونه .

بعد از دو تا چهار روز , وقتی جوانه های عدس نوکشون سبز شد , وارد مرحله بعد میشیم . در این مرحله پارچه رو برداشته و عدس ها رو در ظرف اصلی که قراره سر سفره هفت سین قرار بدین , میریزیم . از این مرحله به بعد عدس ها رو مقابل نور پنجره قرار میدیم و روزی یک یا دو بار اونها رو آب میدیم . به این شکل که ظرف اونها رو از آب پر کرده و سپس دو دقیقه صبر میکنیم و بعد ظرف رو کج کرده تا قطره آخر رو خالی میکنیم . اگر آب در کف ظرف باقی بمونه , عدس ها میگندن و بو میگیرن و زرد میشن ! پس بطور کامل آب رو خالی کنید . یا میتونید با یک افشانه , آب بپاشین به ریشه ها ...

هر روز جهت بشقاب عدس ها رو بچرخونین چون مدام متمایل میشن به سمت نور . در ضمن هرگز اونها رو زیر نور مستقیم آفتاب نذارین . سایه روشن و نوری که از پشت پرده به داخل اتاق میاد , کافیه . به همین شکل تا زمان سال نو , ادامه میدیم ... و تمام :)

این هم آموزش تصویری سبز کردن سبزه عدس




۲ نظر:

Maryam Zirak گفت...

سلام
مرسی از ویدیو. اینکه مرحله به مرحله رو نشون دادید خیلی عالی بود.
من دقیقا همه رو انجام دادم ولی یه مشکلی پیش اومده. ریشه ها توی پارچه سر در اوردن و دیگه نمیشه از پارچه در اوردشون. :(
تجربه ی این رو داشتید که اگه با پارچه بمونه فقط روش رو باز کنم که آفتاب بخوره چی میشه ؟
ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.

No One گفت...

دلیلش اینه که پاچه شما باید متقال باشه نه پارچه ای که بافت درشت داره و ریشه ازش رد میشه . در ضمن بعد از اینکه سبز شدن , بطور کامل از پارچه باید درشون آورد و گذاشت توی ظرف و پارچه رو کلن برداشت !