دوشنبه، بهمن ۰۱، ۱۳۸۶

درست کردن ماست

درست کردن ماست خیلی آسونه . اگه در داخل ایران زندگی میکنین , بهتره که ماست مصرفی خودتون رو خودتون درست کنین چون هم سالم تره و هم ارزونتر در میاد و مقوی تر و کلسیم خیلی بالاتری داره . بر خلاف تصور , نیاز به زمان و امکانات خاصی هم نداره . ماست هایی که آماده از بیرون میخرین بهشون مواد نگهدارنده و جوش شیرین و چربی مصنوعی اضافه میکنن که هم از نظر چربی خطرناکه و هم مواد نگهدارنده ش روی معده تاثیر منفی و بدی میذاره :

- شیر پاستوریزه یا هموژنیزه یا تازه : دو لیتر یا به مقدار مورد نیاز !
- ظرف پلاستیکی یا شیشه ای یا دبه پلاستیکی در دار
- در صورت امکان یک عدد دما سنج جیوه ای یا الکلی یا دیجیتال ساده
- حوله مستعمل
- دو قاشق غذا خوری ماست
- قابلمه برای گردم کردن شیر

** نکته : در صورتیکه از شیر غیر پاستوریزه استفاده میکنین , حتمن شیر رو به مدت 20 دقیقه بجوشونین ! در موقع استفاده از شیر هموژنیزه به تاریخ شیر حتمن دقت کنین !! شیر هموژنیزه نیاز به جوشیدن نداره !

مقدار شیر مورد نیازتون رو در قابلمه ای که ترجیحن تفلون باشه بریزین و زیر گاز رو روشن کنین و شعله رو خیلی کم بذارین تا شیر ته نگیره . میتونین کمی شکر هم بریزین توی قابلمه ولی هم نزنین . این کار باعث میشه شیر سر نره و ته نگیره .

** نکته مهم : اگه مایل به درست کردن ماست پر چرب و سفت هستین , شیر رو باید اونقدر بجوشونین که یک چهارم حجمش رو از دست بده و کمی غلیظ بشه . و یا به ازای هر لیتر شیر , 100 گرم خامه رو با شیر مخلوط کنین و به قابلمه اضافه کنین . ولی اگه مایل به تهیه ماست معمولی هستین , نیاز به جوشاندن نداره مگر شیر غیر پاستوریزه باشه !! در کل بهتره ماست کم چربی درست کنین و اگر ماست سفت دوست دارین , ماست رو کیسه کنین تا سفت بشه !!

دقت کنین که شیر نباید بجوش بیاد مخصوصن که اگر از شیرهای کیسه ای استفاده میکنین . شیر باید فقط گرم بشه و در صورتیکه دما سنج دارین باید دمای شیر 53 درجه سانتیگراد بشه . نه بیشتر و نه کمتر . مدت زمانی که تقریبن شیر به این دما میرسه پنج دقیقه هست . اگر دماسنج ندارین , انگشت کوچیک دست خوتون رو توی شیر فرو کنین و اگه کمی احساس داغی و سوزش بهتون دست داد , زیر شیر رو خاموش کنین . نباید داغی شیر طوری باشه که باعث بشه انگشت رو فورن خارج کنین و دستتون بسوزه . ملایم باید باشه نه خیلی داغ نه خیلی ولرم . از درجه ولرم کمی داغتر .
زمانیکه دمای شیر 53 درجه شد , شیر رو توی دبه یا ظرف در دار خودتون خالی کنین . حالا توی یک کاسه کوچک 2 قاشق غذا خوری ماست بریزین و از شیر گرم شده هم یکی دو قاشق شیر روی ماست اضافه کنین و خوب هم بزنین تا یکدست بشه و بعد همه ماست رو توی دبه شیر خالی کنین و با قاشق سه – چهار مرتبه خوب هم بزنین . حالا دبه رو در حالیکه درب اونو مایل قرار دادین روش , در یک گوشه قرار بدین . اینکار باعث میشه بخاری که تشکیل میشه در داخل ماست نریزه و ماست رو شل نکنه و یا اگر حوله دور دبه میپیچین , پرز های حوله داخل دبه نریزه .
اگه از جای گرم استفاده میکنین نیاز به در نیست . ولی اگر جای گرم نداشتین و یا تابستان ها , دورش رو با حوله حسابی بپیچین و در کناری قرار بدین به مدت 4 تا 5 ساعت . بعد از این مدت به سراغ دبه برین و خیلی آروم بهش تقه بزنین . اگه دیدین شیر گرفته خودشو و نسبتن سفت هست , درب دربه رو ببندین و به مدت 5 ساعت در یخچال قرار بدین تا خودشو بگیره و سفت تر بشه .

بهترین کار اینه که شب موقع خواب ماست رو عمل بیارین و صبح که بیدار میشین , ماست رو در یخچال بذارین تا برای ناهار آماده بشه .

۱ نظر:

donyayeyekzan گفت...

سلام وبلاگتون خیلی عالیه و من بسیار ازش لذت بردم خوشحال میشم با من لینک بشید.