آووکادو با نام علمی Persea Americano میوه ای گلابی شکل و سبز با طعمی شبیه انبه کال هست و طعم و بوی خاصی نداره . در فارسی به این میوه , گلابی تمساح هم گفته شده یا گلابی روغنی . میوه این درخت به رنگ سبز تیره ست که به مرور وقتی رسیده میشه به قهوه ای مایل به بنفش سیر تغییر رنگ میده . پوست میوه , کلفت و چرم ماننده و به سادگی از گوشت جدا میشه . گوشت این میوه سبز تا سبز مغز پسته ای مایل به کرم هست و هسته گرد و درشتی در وسط اون قرار گرفته . معمولن بهتره که موقع خرید , آووکادوی سفت خریداری بشه و بعد بذارینش کناری برای یکی دو روز تا به آهستگی برسه و بعد که گوشتش کمی نرم شد در سالاد یا تهیه سس سالاد ازش استفاده بشه ..
درخت آووکادو بومی مناطق استوایی آمریکای مرکزی و جنوبی و بخصوص مکزیک هست و قدمتش نزدیک به هفت هزار سال پیش میرسه . نهال این درخت رو اولین بار در دهه 40 خورشیدی به ایران آوردن . امروزه نزدیک به 50 هکتار از زمین های شمال کشور در استان مازندران به کاشت این درخت اختصاص داده شده .. بنا به دلایل نامعلومی , در استان گیلان این درخت به بار نمیشینه که عده ای دلیلش رو رطوبت و بارندگی زیاد میدونن !
این میوه سرشار از ویتامین های A – K – C – D – B – E و اسیدهای چرب و آنتی اکسیدان و امگا 3 هست که باعث شده جزو میوه های بسیار پر طرفدار و همچنین نسبتن گران قیمت باشه . بطوریکه در زمان نگارش این متن , هر عدد از این میوه به قیمت 4500 تومان فروخته میشه ! این میوه یکی از چرب ترین میوه های دنیاست و چربی اون به قدری زیاده که موقع پوست کندن , دستتون کاملن چرب میشه . بجز موارد خوراکی , کاربردهای این میوه در صنایع آرایشی و محصولات زیبایی پوست و مو و تهیه انواع کرم هاست و در صنایع غذایی هم برای تهیه انواع دسرها و سالادها و سُس ها استفاده میشه ! جالب اینه که بدونین خیلی از ملیت ها این میوه رو به مدل های مختلفی سرو میکنن یا مورد استفاده قرار میدن . مثلن در بعضی کشورهای آفریقایی این میوه رو درون ظرف میوه قرار میدن و مثل گلابی یا سیب , گاز میزنن و میخورن و یا در بعضی کشورها فقط از اون بعنوان ماسک زیبایی بر روی صورت استفاده میکنن برای پوست های خشک !
آووکادو با اینکه چرب هست ولی به علت داشتن آنتی اکسیدان باعث کاهش کلسترول بد خون میشه اما چاق کننده ست و زیاد خوردن اون باعث چاقی میشه . از مهم ترین خصوصیات این میوه خونسازی اون هست که ازش بعنوان اسید فولیک گیاهی یاد میکنن و همینطور یک ضد نفخ عالی به حساب میاد . کسانی که به بیماری کولیت روده یا ناهماهنگی جهاز هاضمه و معده ای دمدمی و ضعیف دچار هستن و با خوردن غذا دچار نفخ و یا اسهال میشن با خوردن این میوه به مقدار کم در طول یک هفته , وضعیت مزاجیشون بهبود چشمگیری پیدا میکنه و منظم میشه !
_ اما در کنار فایده هایی که این میوه داره یکسری زیان هایی هم داره :
- این میوه میتونه باعث کاهش اثر داروهای ضد انعقادی مثل وارفارین بشه و به همین دلیل افرادی که از این داروها استفاده میکنن , بهتره این میوه رو نخورن یا خیلی کم بخورن ! - همچنین تمام قسمت های این گیاه سمی هست و دارای ماده ای به اسم Persin هست که به شکل جالبی برای انسان هیچ ضرری نداره . اما اگر بیش از اندازه خورده بشه ممکنه باعث ایجاد آلرژی در بعضی افراد بکنه . ولی برای تمام حیوانات بخصوص حیوانات اهلی و گیاهخوار و حتا سگ ها , سمی هست و اگر به مقدار زیاد ازش بخورن میتونه باعث مرگ اونها هم بشه . این سم در درمان سرطان سینه مورد استفاده قرار گرفته و به توصیه پزشکان خوردن این میوه شاید بتونه از سرطان سینه جلوگیری بکنه که البته هنوز در حال آزمایشه ..
- افرادی هم که به لاتکس حساسیت دارن ممکنه با خوردن این میوه دچار آلرژی بشن ..
گوشت این میوه بسیار نرم و لطیف هست طوریکه میشه اونو با پشت چنگال له کرد و با کمی آب لیموی ترش و نمک و روغن زیتون مخلوطش کرد و یک سُس بسیار عالی برای سالاد درست کرد . یا میشه اونو به قطعات دلخواه خرد کرد و در سالاد ریخت .. حتا بعضی افراد هستن که این میوه رو از وسط به دو نیم کرده و در حفره بجا مونده از هسته , آب لیمو میچکونن و این میوه رو با قاشق میخورن ..
و اما کاشت و پرورش و تکثیر آووکادو :
از نظر ریخت شناسی , آووکادو درخت انبوهیه به ارتفاع 5 تا 20 متر و کلفتی تنه این درخت بین 30 تا 80 سانت متغیره و بسته به سن درخت بیشتر میشه . برگ ها درشت و براق و تخم مرغی شکل هستن و درختی همیشه سبزه . این گیاه ریشه های عمیقی داره و رشد بسیار خوب . اگر در محیطی گرم و مرطوب قرار بگیره , به سرعت رشد میکنه .
این درحت در خاک های نرم و شنی رشد خیلی خوبی به شرطی که زهکشی خوبی شده باشن تا ریشه ها دچار پوسیدگی نشن . شاید به همین دلیل باشه که این گیاه رشد بهتری در استان مازندران میکنه و در گیلان میوه نمیده .
آبیاری این گیاه با گیاهان دیگه فرق داره ! در فصل بارندگی نیاز به آبیاری نداره و در فصول خشک , باید در کنار درخت گودالی به عمق بیست سانت کند و خاک رو آزمایش کرد و اگر رطوبت خاک خوب بود و خاک نمدار بود , نیاز به آب نیست و اگر خاک خشک بود , باید گیاه رو آبیاری کرد .
کوددهی گیاه پس از یکسال شروع میشه و تا چهار سال که زمان میوه دادن گیاه میشه , باید ادامه پیدا کنه بهترین کود برای این گیاه کودهای نیتروژنی یک بار در زمستان و یک بار در تابستان هست . برگها اگر در تابستان زرد بشن , نشونه کمبود آهن هست که با کمی کود آهن قابل اصلاح هست .
تکثیر این گیاه بسیار ساده ست . کافیه هسته وسط میوه آووکادو رو در آورده و در گلدان های پلاستیکی پزرگ که از خاک پیت پر شده , در محیطی مرطوب قرار بدیم تا به سادگی جوانه بزنه و سپس به زمین اصلی انتقال بدیم .. حتا میتونین هسته آووکادو رو با استفاده از چند خلال دندان بالای یک بطری شیشه ای قرار بدین طوریکه ته هسته در آب باشه و بالای هسته بیرون آب . و ببینین چقدر سریع هسته ریشه دار میشه و جوانه ظاهر میشه و این روش برای کودکان میتونه جذاب باشه .